Nieuwe publicatie over lichaamstemperatuur en gevoel eigenaar te zijn van een lichaamsdeel

We hebben op Neuropsychologie.nl al wel eens eerder geschreven over de rubberen hand illusie: door tegelijkertijd over iemands hand (uit beeld) en over een nephand (in beeld) te wrijven kun je mensen het gevoel geven dat de nephand bij hun lichaam hoort. Dat is een handige truc als je onderzoek wilt doen naar hoe het precies komt dat je eigen lichaam ook aanvoelt als dat van jou (body ownership). Je eigenaar voelen van je eigen lichaam is bijvoorbeeld nodig om goed bewegingen te kunnen maken. En laten we eerlijk zijn: het is ook wel zo prettig om niet het gevoel te hebben dat er armen of benen aan je lichaam vastzitten die niet van jou zijn (ja, dat kan ook fout gaan: klik).

Maar het is ook wel gesuggereerd dat je eigenaar voelen over een lichaamsdeel zelfs belangrijk is voor hele basale lichamelijke functies, zoals het op temperatuur houden van dat lichaamsdeel. Eerder onderzoek liet namelijk zien dat de echte hand in de rubberen hand illusie (degene die uit beeld lag), kouder wordt als je de illusie ervaart, maar niet als je niet het gevoel hebt dat de rubberen hand bij je lichaam hoort. Maar hoe zou dat moeten werken? Wij besloten eerst maar eens te kijken of die daling in temperatuur inderdaad een robuust effect van de rubberen hand illusie is.

En wat blijkt: nee, dat is het niet. In een recente publicatie in Acta Psychologica laten we zien dat we bewijs vinden tegen een aan de illusie gerelateerde daling in handtemperatuur.

Meer weten? Zie onderstaande link voor het volledige artikel.

de Haan, A. M., Van Stralen, H. E., Smit, M., Keizer, A., Van der Stigchel, S., & Dijkerman, H. C. (2017). No consistent cooling of the real hand in the rubber hand illusion. Acta Psychologica, 179(June), 68–77. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000169181730001X

This entry was posted in nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.