NWO VENI Subsidie voor onderzoek naar herstel van zintuigelijke eenheid voor Nathan van der Stoep

Dr. Nathan van der Stoep heeft een VENI subsidie van E250.000,- ontvangen van NWO voor het doen van onderzoek naar het herstel van zintuigelijke eenheid na gehoorverlies.

Ons brein combineert wat we zien en horen, wat onze ruimtelijke waarneming verbetert. Gehoorverlies zorgt voor een conflict tussen de zintuigen. Dr. van der Stoep gaat kijken of de plasticiteit van de hersenen gebruikt kan worden om de zintuigen weer te verenigen, ruimtelijke waarneming te verbeteren, en patiënten met gehoorverlies te revalideren.

Voor meer informatie en updates over dit project, zie de website van het Multisensory Space Lab en onderstaande nieuwsberichten:

http://www.multisensoryspacelab.com

https://www.nwo.nl/en/research-and-results/programmes/Talent+Scheme/awards/veni+awards/veni+awards+2017

https://www.uu.nl/en/news/27-researchers-from-utrecht-receive-a-veni-grant

https://helmholtzschool.nl/2017/08/10/nathan-van-der-stoep-awarded-nwo-veni-grant/

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor NWO VENI Subsidie voor onderzoek naar herstel van zintuigelijke eenheid voor Nathan van der Stoep

Nieuwe publicatie over lichaamstemperatuur en gevoel eigenaar te zijn van een lichaamsdeel

We hebben op Neuropsychologie.nl al wel eens eerder geschreven over de rubberen hand illusie: door tegelijkertijd over iemands hand (uit beeld) en over een nephand (in beeld) te wrijven kun je mensen het gevoel geven dat de nephand bij hun lichaam hoort. Dat is een handige truc als je onderzoek wilt doen naar hoe het precies komt dat je eigen lichaam ook aanvoelt als dat van jou (body ownership). Je eigenaar voelen van je eigen lichaam is bijvoorbeeld nodig om goed bewegingen te kunnen maken. En laten we eerlijk zijn: het is ook wel zo prettig om niet het gevoel te hebben dat er armen of benen aan je lichaam vastzitten die niet van jou zijn (ja, dat kan ook fout gaan: klik).

Maar het is ook wel gesuggereerd dat je eigenaar voelen over een lichaamsdeel zelfs belangrijk is voor hele basale lichamelijke functies, zoals het op temperatuur houden van dat lichaamsdeel. Eerder onderzoek liet namelijk zien dat de echte hand in de rubberen hand illusie (degene die uit beeld lag), kouder wordt als je de illusie ervaart, maar niet als je niet het gevoel hebt dat de rubberen hand bij je lichaam hoort. Maar hoe zou dat moeten werken? Wij besloten eerst maar eens te kijken of die daling in temperatuur inderdaad een robuust effect van de rubberen hand illusie is.

En wat blijkt: nee, dat is het niet. In een recente publicatie in Acta Psychologica laten we zien dat we bewijs vinden tegen een aan de illusie gerelateerde daling in handtemperatuur.

Meer weten? Zie onderstaande link voor het volledige artikel.

de Haan, A. M., Van Stralen, H. E., Smit, M., Keizer, A., Van der Stigchel, S., & Dijkerman, H. C. (2017). No consistent cooling of the real hand in the rubber hand illusion. Acta Psychologica, 179(June), 68–77. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000169181730001X

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuwe publicatie over lichaamstemperatuur en gevoel eigenaar te zijn van een lichaamsdeel

Nieuwe publicatie over links-rechts verwarring na beroerte

In een recente publicatie in Cortex laten Haike van Stralen en collega’s zien dat patiënten kort na een beroerte relatief vaak gestoord zijn in het bepalen van wat links en rechts is. Het onderzoek laat tevens zien dat deze links-rechts verwarring geassocieerd is met taststoornissen en klachten over lichaamsbewustzijn. Geavanceerde laesieoverlap analyses laten daarbij zien dat problemen met links en rechts bepaling met name veroorzaakt worden door schade aan de rechter insulaire cortex. Voor meer informatie over dit onderzoek zie: http://doi.org/10.1016/j.cortex.2017.05.025

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuwe publicatie over links-rechts verwarring na beroerte

Nieuwe subsidie van het revalidatiefonds voor VRsupermarkt

Het Revalidatiefonds heeft een subsidieaanvraag gehonoreerd voor verder onderzoek met de VRsupermarkt. In dit nieuwe onderzoek zal Tanja Nijboer met haar onderzoeksgroep vervolgstappen gaan zetten om cognitief functioneren op een dynamische, meer ecologisch valide manier in kaart te brengen. Vanuit de kliniek maar ook vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat een pen-en-papier neuropsychologisch onderzoek (NPO) de cognitieve klachten van mensen met hersenletsel niet altijd even goed in kaart brengt. De relatie tussen cognitieve klachten en prestaties op cognitieve tests zal in het nieuwe onderzoek op twee manieren worden aangepakt. Allereerst is een nieuwe cognitieve klachtenlijst ontwikkeld in een multidisciplinair team (revalidatieartsen, ergotherapeuten, klinisch neuropsychologen en experimenteel psychologen) om zo op een betere manier cognitieve klachten te kunnen inventariseren. Deze lijst wordt momenteel onderzocht en gevalideerd. Daarnaast worden patiënten met hersenletsel uitgenodigd om de cognitieve klachtenlijst in te vullen, een pen-en-papier NPO te maken en een boodschappen te in de VRsupermarkt.

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuwe subsidie van het revalidatiefonds voor VRsupermarkt

Nieuwe richtlijnen Neuropsychologische Revalidatie

Eind mei 2017 zijn de herziene, uitgebreide, en geüpdatet richtlijnen Neuropsychologische Revalidatie uitgekomen. De belangrijkste verandering ten opzichte van de ‘oude’ richtlijn uit 2007 is de uitbreiding naar neuropsychologische revalidatie (cognitie, emotie, gedrag en het meenemen van het systeem van de patiënt) in tegenstelling tot de eerdere nadruk op alleen de cognitieve gevolgen na hersenletsel. In totaal schreven 22 auteurs mee aan de hoofdstukken. Vanuit Psychologische Functieleer werkten Teuni ten Brink en Tanja Nijboer mee als auteur van het hoofdstuk over behandeling van neglect. Tanja Nijboer werkte ook mee als een van de 12 experts in de klinische neuropsychologie aan het kritisch beoordelen van de conceptteksten.

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuwe richtlijnen Neuropsychologische Revalidatie