Interview dr. Tanja Nijboer over het meten van gedrag in een virtuele supermarkt

In een recente uitgave van UMC&ZO is een artikel verschenen over het onderzoek van dr. Tanja Nijboer waarin zij gedrag bekijkt in een virtuele supermarkt. Met behulp van virtual reality kunnen de onderzoekers het gedrag na een beroerte of ongeval nauwkeurig in kaart  brengen in een waarheidsgetrouwe situatie.

Meer weten? Lees het hier vanaf pagina 18.

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Interview dr. Tanja Nijboer over het meten van gedrag in een virtuele supermarkt

Nieuw artikel over waarneming van geluiden die we niet zien.

We zijn er ons vaak niet bewust van, maar ons gehoor speelt een belangrijke rol in onze waarneming in het dagelijks leven. Als je mensen vraagt of ze liever doof of blind zouden zijn, geven de meeste mensen aan toch liever te kunnen blijven zien. In een recente publicatie in European Journal of Neuroscience bespreken dr. Nathan van der Stoep en collega’s van de Universiteit Oxford hoe het brein geluiden verwerkt van de ruimte waar we geen visuele informatie van krijgen en waarom het zo belangrijk is om hier meer onderzoek naar te doen.

Meer weten? Lees het artikel hier.

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuw artikel over waarneming van geluiden die we niet zien.

Pil tegen gehoorverlies?

Een recente ontwikkeling op het gebied van gehoorbescherming is een pil die gehoorverlies tegen zou moeten gaan. Een pil slikken voor je naar een concert gaat? Een recent artikel in Vice geeft meer informatie over de pil met een commentaar van Dr. Nathan van der Stoep.

Lees het hier.

 

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Pil tegen gehoorverlies?

Subsidie revalidatiefonds voor virtuele supermarkt voor Tanja Nijboer

Foto Tanja 09-2017Dr. Tanja Nijboer heeft een subsidie van 52.070 euro ontvangen van het Revalidatiefonds voor het verder ontwikkelen van een virtuele supermarkt ter verbetering van diagnostiek van cognitieve klachten na een beroerte.

Meer weten? Zie: http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Hersencentrum/Actueel/Nieuws-2017/Subsidie-Revalidatiefonds-voor-virtuele-supermarkt

 

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Subsidie revalidatiefonds voor virtuele supermarkt voor Tanja Nijboer

NWO VENI Subsidie voor onderzoek naar herstel van zintuigelijke eenheid voor Nathan van der Stoep

NathanDr. Nathan van der Stoep heeft een VENI subsidie van E250.000,- ontvangen van NWO voor het doen van onderzoek naar het herstel van zintuigelijke eenheid na gehoorverlies.

Ons brein combineert wat we zien en horen, wat onze ruimtelijke waarneming verbetert. Gehoorverlies zorgt voor een conflict tussen de zintuigen. Dr. van der Stoep gaat kijken of de plasticiteit van de hersenen gebruikt kan worden om de zintuigen weer te verenigen, ruimtelijke waarneming te verbeteren, en patiënten met gehoorverlies te revalideren.

Voor meer informatie en updates over dit project, zie de website van het Multisensory Space Lab en onderstaande nieuwsberichten:

http://www.multisensoryspacelab.com

https://www.nwo.nl/en/research-and-results/programmes/Talent+Scheme/awards/veni+awards/veni+awards+2017

https://www.uu.nl/en/news/27-researchers-from-utrecht-receive-a-veni-grant

https://helmholtzschool.nl/2017/08/10/nathan-van-der-stoep-awarded-nwo-veni-grant/

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor NWO VENI Subsidie voor onderzoek naar herstel van zintuigelijke eenheid voor Nathan van der Stoep