Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte

Op 15 maart verschijnt het boek “Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte”. Dit boek geeft een inkijkje in de spreekkamer van de neuropsycholoog en is geschreven door 11 klinisch neuropsychologen die allemaal (een deel van) hun opleiding in Utrecht hebben gevolgd.

Wil je het boek al bestellen? Dat kan via deze site;

https://www.boompsychologie.nl/product/100-10466_Hoe-meneer-Prins-zijn-gedachten-kwijtraakte#omschrijving

9A6596F5-8152-4F55-B571-942A2E8C6ACE

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte

Promotie Emma van Kessel

Donderdag 10 februari zal Emma van Kessel haar proefschrift verdedigen. Titel van het proefschrift is: Drivers and consequences of cognitive functioning in glioma

https://www.uu.nl/agenda/promotie-drivers-and-consequences-of-cognitive-functioning-in-glioma

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Promotie Emma van Kessel

nieuwe studie anorexia nervosa

Jojanneke Bijsterbosch, PhD student in het Dijkermanlab, heeft recent een studie gepubliceerd in de Journal of Eating Disorders. In deze studie is gekeken naar de relaties tussen intolerantie voor onzekerheid, piekeren en lichaamsontevredenheid bij adolescente meisjes met anorexia nervosa. Intolerantie voor onzekerheid is op te delen in twee componenten: prospective and inhibitory. De laatstgenoemde bleek het sterkst geassocieerd te zijn met lichaamsontevredenheid, wat een belangrijk aanknopingspunt kan zijn voor behandeling van adolescente meisjes met anorexia nervosa. Verder bleek dat, in tegenstelling tot bij volwassen vrouwen met anorexia nervosa, piekeren niet van groot belang is.

Het artikel is open access beschikbaar op:

https://jeatdisord.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s40337-021-00523-4

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor nieuwe studie anorexia nervosa

Gewenste intimiteiten

In Oktober 2021 hebben Anouk Keizer en collegas, in samenwerking met Circus Andersom, op het Betweter Festival in Utrecht het Gewenste intimiteiten onderzoek opgezet.

Bezoekers van het festival konden ter plekke deelnemen aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek raakten ze elkaar aan op hun arm en vertelden ze hoe prettig ze die aanraking vonden.

Het doel van het onderzoek was nagaan welke manier van aanraken mensen het meest prettig vinden en of het uit maakt door wie je wordt aangeraakt (je collega, een goede vriendin, je partner?).

De analyses van de data die verzameld is zijn nog niet afgerond, maar er is wel dit samenvattende filmpje gemaakt over het experiment: https://www.youtube.com/watch?v=Hl8-jrISejw&ab_channel=UtrechtUniversity

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Gewenste intimiteiten

cognitie en overleving bij hersentumoren

Emma van Kessel en collega’s hebben recent een studie gepubliceerd over de toegevoegde waarde van cognitie in de voorspellingsmodellen voor overleving bij patienten met een hersentumor. Vooral geheugenstoornissen blijken een belangrijke bijdrage te leveren aan deze voorspelling.

Klik op deze link om het artikel te bekijken:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2021.773908/full

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor cognitie en overleving bij hersentumoren