Eeuwelingen

Enkele weken geleden was ik te gast bij een Literair Café. Mij was gevraagd iets te vertellen over een boek dat me inspireerde. Ik koos voor “Eeuwelingen” van Steffie van den Oord, een boek dat ik al een aantal jaar geleden had gelezen, maar dat nog steeds indruk op mij maakte. De auteur van het boek heeft meerdere 100-jarigen, oftewel eeuwelingen, geïnterviewd. Een van deze eeuwelingen was Hendrikje van Andel, lange tijd de oudste vrouw van Nederland. Hendrikje vertelt in het boek dat zij veel te vroeg geboren werd en de eerste maanden van haar leven doorbracht op de schoot van haar grootmoeder die voor de kachel zat en er zo voor zorgde dat zij niet zou afkoelen. Een menselijke couveuse was haar oma. Ondanks haar vroeggeboorte werd Hendrikje van Andel oudste Nederlander aller tijde, ze bereikte de ongelooflijke leeftijd van 115 jaar. En wat mij het meest fascineert is de manier waarop. Ondanks allerlei lichamelijke mankementen bleef Hendrikje tot het einde toe helder van geest. Op de leeftijd van 113 jaar scoorde zij op een geheugentest vergelijkbaar met 60-70 jarigen. Hoe is het mogelijk dat iemands brein zo lang zo goed kan functioneren? Wat is het geheim van zulke super hersenen?

Verhalen als die van Hendrikje van Andel blijven mijn aandacht trekken. Zo is er Nico van Hasselt, die op zijn 92ste nog (fulltime!) werkt als huisarts. Ongelooflijk. Of wat te denken van Queen Elisabeth van Groot Brittannië? Indrukwekkend hoe zij op 91-jarige leeftijd haar ambt vervult. Ze loopt kaarsrecht, spreekt met een heldere stem en heeft een overvolle agenda. En ik heb niet de indruk dat zij cognitief ook maar iets heeft ingeleverd. Er zijn niet veel hoogbejaarden die haar functie op soortgelijke wijze over zouden kunnen nemen.

Indrukkend zijn al deze verhalen. En zo tegengesteld aan al die patiënten die ik in de kliniek zie. Mensen die op jonge leeftijd een beschadigd brein hebben. Zoals die jonge vader met een hersentumor, of de student die een ernstig neurotrauma heeft doorgemaakt. Of de 28-jarige vrouw die door een encephalitis cognitief zeer ernstig is aangedaan en niet eens in staat is haar eigen naam te zeggen.

Het supergezonde brein en het aangedane brein, twee uiterste van een spectrum, die de ultieme afspiegeling zijn van de neuropsychologie. Een inspirerend vakgebied!

Dr. Carla Ruis
Universitair docent, GZ-psycholoog i.o.t. Klinisch Neuropsycholoog
Psychologische Functieleer, Universiteit Utrecht

 

Posted in blog | Reacties staat uit voor Eeuwelingen

Verdwaald na een beroerte

Er is een artikel verschenen op De Kennis van Nu website naar aanleiding van het proefschrift van Dr. Michiel Claessen. Je kunt het artikel hier lezen.

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Verdwaald na een beroerte

Nieuwe publicatie over angst in de dagen voor een wakkere hersenoperatie

Hoe veel patiënten rapporteren angst in de preoperatieve fase van een wakkere hersenoperatie? En is deze angst te relateren aan specifieke demografische of medische factoren? In een recente studie hebben neuropsycholoog Carla Ruis en collega’s laten zien dat 25% van de patiënten een verhoogde score hebben op een angstvragenlijst in de dagen voor de operatie. Jongere patiënten waren meer angstig dan oudere patiënten, en vrouwen hadden een hogere angstscore dan mannen. Er was echter geen relatie met andere factoren zoals sociaal steunsysteem, of medische factoren als locatie van de tumor of verwachte tumorgraad. Dit geeft aan dat eventuele angst in de preoperatieve fase niet duidelijk voorspeld kan worden en dat begeleiding die geboden zal worden per individu afgestemd moet worden.

Ruis, C., Wajer, I. H., Robe, P., & van Zandvoort, M. (2017). Anxiety in the preoperative phase of awake brain tumor surgery. Clinical Neurology and Neurosurgery, 157, 7-10. DOI: 10.1016/j.clineuro.2017.03.018 [PDF]

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor Nieuwe publicatie over angst in de dagen voor een wakkere hersenoperatie

8 mei 2017: Promotie Michiel Claessen – Lost after stroke

Op maandag 8 mei 2017 zal Michiel Claessen zijn proefschrift verdedigen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de problemen die kunnen ontstaan in het vinden van de weg (navigatie) na een beroerte. Daarnaast heeft hij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om patiënten met zulke navigatieproblemen te revalideren.

Titel proefschrift: Lost after stroke: Theory, assessment, and rehabilitation of navigation impairment.

Promotoren:
Prof. dr. A. Postma
Prof. dr. J. M. A. Visser-Meily

Copromotor:
Dr. C. J. M. van der Ham

Posted in nieuws | Reacties staat uit voor 8 mei 2017: Promotie Michiel Claessen – Lost after stroke

De Ureka Mega Challenge: Stem nu!

In het UMC Utrecht is momenteel de Ureka Mega Challenge bezig. Het is een soort competitie waarin UMCers met innovatieve ideeën tegen elkaar strijden om de eerste prijs: 50.000 euro om je innovatieve idee met een business plan concreet te maken en verder te ontwikkelen en/of op de markt te brengen. Dr. Tanja Nijboer zit bij de laatste 10 kandidaten met het project Virtuele Supermarkt. De pitchvideo’s zijn online te bekijken en je kunt stemmen door een pitchvideo te liken. Het zou zo mooi zijn als we de Virtuele Supermarkt nationaal bekend kunnen laten worden en we deze stap naar de markt kunnen gaan zetten.
Link naar de Virtuele Supermarkt pitch video op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=W1ycaiszP80
Vergeet niet te stemmen!
Posted in nieuws | Reacties staat uit voor De Ureka Mega Challenge: Stem nu!