Lost in Space

Onze interactie met de buitenwereld is uiterst afhankelijk van hoe we ruimtelijke kenmerken waarnemen, onthouden, gebruiken in doelgerichte acties, en uiteindelijk ook communiceren. Het menselijk brein is in grote mate een ruimtelijk brein!! Het stelt ons in staat om te bepalen of we het zout op tafel zelf kunnen grijpen of juist iemand anders moeten vragen het aan te reiken; het maakt dat we adequaat reageren op een plotselinge autoclaxon van links; het helpt te herinneren waar we onze sleutels gelaten hebben en hoe de weg weer terug te vinden naar het hotel in een onbekende stad.

Ik zelf bestudeer al jaren Geheugen & Ruimte, zowel in het gezonde brein als hoe deze vermogens (dys)functioneren na hersenbeschadiging. Er zijn tal van neurologische aandoeningen die dramatisch effect hebben op ruimtelijke oriëntatie. Denk bijvoorbeeld aan het klassieke ‘neglect’ syndroom: patiënten met vooral posterieure schade in de rechter hersenhelft lijken niet langer te beseffen dat de linker kant van de wereld bestaat. Maar niet alleen schade aan het centrale zenuwstelsel kan ons innerlijke kompas verstoren, ook sensorische beperkingen leveren serieuze ‘ruimtelijke’ uitdagingen op, zoals navigatie bij blinde en slechtziende individuen.

Eind 2016 is een boek verschenen waar ik een van de redacteuren van ben: “The Neuropsychology of Space: Spatial Functions of the Human Brain” (link naar het boek). Het leuke is dat het een echt Utrechts boek is geworden, met bijdragen van Utrechtse wetenschappers op hun eigen specifieke deelgebied van de ruimtelijke cognitie (maar wees gerust ze bespreken de meeste actuele onderzoeken van over de hele wereld).

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek vindt op 24 februari het symposium “Lost in Space” plaats, met zowel Utrechts werk als ook fantastische sprekers van elders (klik hier voor meer over het symposium). Ik hoop dat velen de weg naar het symposium zullen weten te vinden!

Prof. dr. Albert Postma
Hoogleraar Klinische Neuropsychologie
Psychologische Functieleer, Universiteit Utrecht

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.