Betweter festival

Valorisatie is een begrip dat bij de Universiteit Utrecht hoog in het vaandel staat. Wetenschappers moeten niet alleen onderzoek doen, maar ook zorgen dat hun opgedane kennis bij niet-wetenschappers terecht komt. Een van de manieren waarop de Universiteit Utrecht dit doet is via activiteiten georganiseerd door Studium Generale.

Op 30 september heeft Studium Generale het eerste science festival in Utrecht georganiseerd: Betweter. TivoliVredenburg was volledig uitverkocht en de 1500 bezoekers konden zich de hele avond vermaken met live interviews, korte lezingen, muziek, discussies tussen wetenschappers, en deelname aan experimenten.

Mij was gevraagd om rond middernacht mijn onderzoek naar lichaamsbeeldstoornissen bij anorexia nervosa uiteen te zetten in een mini-college van 10 minuten. Dit was een hele uitdaging en vergde toch wel wat voorbereiding. Wetenschappers zijn gewend aan het gebruik van powerpoint en hun handen iets te doen geven met een pointer. Echter, op Betweter stond iedere spreker alleen en zonder die hulpmiddelen op het podium. Ik vond dit erg leuk om te doen. Het dwong me om op een nieuwe manier over onderzoek na te denken en te praten. Ik had maar tien minuten en moest dus alle “ja maars” en nuances overboord gooien en direct naar de kern van mijn onderzoek gaan. Daarnaast was het goed om te merken dat powerpoints overrated kunnen zijn. Iets wat mij ook weer heeft laten nadenken over de manier waarop wetenschappers kennis overbrengen naar studenten, bijvoorbeeld in college’s. Moeten we vasthouden aan monologen van bijna twee uur (ondersteunt door slides), of is het tijd om college’s in een nieuw jasje te steken?

Al met al was het Betweter festival een inspirerende avond met een zeer gevarieerd publiek. Er kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod. Mocht het volgend jaar weer georganiseerd worden dan kan ik je zeker aanraden om een kijkje te nemen! Misschien kom je mij nog wel een keer tegen.

Dr. Anouk Keizer
Universitair docent
Psychologische Functieleer, Universiteit Utrecht

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.